festligamenyer

Hej och välkommen!! Det här är en Blogg för den som är redo att testa dom lite mer krävande och svåra recepten. Tanken bakom denna Blogg är att man tar dom recepten man tycket ser goda och intressanta ut och sätter ihop den till sin egna 3 rätters som man kan visa upp hemma. Lycka till!!

Våfflor med smetanan och löjrom 4 pers


Ingredienser till topping. 

4 våffelhjärtan

½ dl smetanan

4 tsk löjrom

½ citron

4 kvistar dill

 

Havssalt och svartpeppa

 

Ta och vispa smetanan så den blir fastare. Värm sedan en tesked och gör ägg av smetanan och placera ut på varje hjärta. Ta sedan en till tesked och skölj lite med kall vatten och gör ägg av löjrommen också. Garnera sedan som du bäst vill.

 

Smaklig måltid.

 

Våffelsmet 1,5 liter:

 

1 liter rödmjölk

2 tsk salt

2 tsk socker

300 g smällt smör

12 dl mjöl

3 dl bubbelvatten naturell

2 ägg

 

Vispa ihop allt utom mjölet ta det på slutet när äggen är ordentligt upplösta i vätskan. Börja med 9 dl mjöl och blanda runt avsluta sedan med det sista av mjölet.

 

Låt smeten vila i 1 till 2 timmar i kylen innan den används. Smörj även järnet med lite smör innan varje våffla.


Varmrökt lax med en skummad kalvfond och forellrom 4 pers




Varmrökt lax med en skummad kalvfond och forell rom. 4 pers

Ingredienser: 

200 g varmrökt lax

4 msk forellrom

4 msk riven pepparrot

Några kvistar dill

2 msk kalvfond (knorr) eller gör egen (se recept)

2.5 dl grädde

 

Skär ut laxen i fina portions bitar (8 st 25 grams bitar).

 

Värm upp grädden med kalvfonden smaka av med salt och peppar, häll i mer kalvfond om det behövs.

När du använder egen gjord fond så tar du så mycket fond i grädden tills du är nöjd. För egen kokt fond smakar  olika.

Placera ut laxen och forell romen i djupa tallrikar och toppa med pepparroten och dillen, Skumma sedan upp såsen och häll försiktigt över rommen på tallriken.

Avsluta med lite nymalen svart peppar.


Kalvfond

Kalvfond storkok

 Ingredienser:

3,5 kg kalvben

1 kg gul lök

1 kg morot

1 kg rotselleri

2 vitlökar 

1 msk vitpeppar korn

5 kvistar timjan

300 g tomatpuré

 

Rosta av benen i ugnen på 200 grader i 30 min. Skär grönsakerna i 3X3 cm stora bitar (Mire pox), Rosta grönsakerna och vitlöken i ugnen i 200 grader i 30 min. Smörj in grönsakerna i tomatpurén.

 

När allt är rostat samlar du allt i en stor kastrull och täcker med vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen så den sjuder och feta av med en slev. (Ta bort fettet som samlas på toppen)

 

När du gjort de en gång kan du ha i vitpepparen och timjan.

 

Låt sjuda i 10-12 timmar feta av under tiden. Sila den sedan och koka ner den en aning.

 

Förvaras kallt när den är klar, Ta en klick fond till alla varma köttsåser du gör.  

 


Frutti di mare 4 pers



Frutti di mare

2 st gula lökar

5 dl finkrossade tomater.

3 tomater

3 vitlöksklyftor

1 msk färsk oregano

1 msk färsk basilika 

1 msk färsk timjan

2 dl vitt vin

2 sardellfiléer i olja

1/2 dl kapris

1 1/2 msk citronjuice

1/2 tsk papprikapulver.

1/2 tsk chilipulver.

Salt, peppar

200 g frysta skalade räkor eller färska.

200 g blåmusselkött.

200 g kalamarikött.

1 nypa safran.

1 apelsin



Tomatsås:

Fin hacka löken och fräs i en stekpanna tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor. Finhacka de färska tommaterna och stek med. Finhacka även dom färska örterna och stek med. Salta och peppra och ha i papprika pulvret och chilli pulvret.

Tillsätt sedan dom fin krossade tommaterna och vinet. Låt allt puttra lite i pannan och ha sedan i kaprisen och hacka sardell filéerna och blanda med tommatsåsen. Smaka av med salt och peppar och ha i citron saften.

Apelsin och saffran juice:

Pressa apelsinen och blanda med saffranet i en kastrull och värm upp lite.

Koka upp ett saltat pasta vatten och ha i spagetti för 4 perssoner.

Fräs kallamarisen med olja och den sista pressade vitlöken. Tillsätt sedan musselköttet och räkorna. Se till att vattnet runnit av, om dom har varit frysta.

Salta och peppra och blanda skaldjuren med tomat såsen. Servera sedan såsen till pastan med en härlig kvist basilika. 


Halstrad pilgrimsmuslla 4 pers



Halstrad pilgrims musla med jordärtskockspure sidfläsk och tärnade äpplen. 4 perssoner

Ingredienser:

8 st pilgrimsmusslor

8 st jordärtskockor

160 gram sidfläsk

2 äpplen

50 gram smör

Skala jordärts kockorna och koka dom tills dom är mjuka.

Mixa dom släta med smöret och tillsätt vitpeppar och salt.

Tärna äpplena och sidfläsket lägg åt sidan.

Stek pilgrimsmusslorna i en varm panna som är lite fettad och saltad. Stek sedan äpplena och fläsket och lägg upp.

Garnera gärna med klippt smörgåskrasse.



Kroppkakor med prästostskum 4 pers



Ingredienser:

1,4 kg mandelpotatis

6 st äggulor

100 g brynt smör

160 g potatismjöl

Koka potatisen och bryn smöret så det luktar lite nötigt.

När potatisen är kokt så passera den i en pastö. Blanda allt men börja med potatismjölet. När du har en tor och fin deg så salta och peppra och blanda ordentligt.

Fyllning:

100 g Karljohansvamp (Fryst)

2 st finhackade gullökar

En nypa karjohansvanps pulver

Salt och vitt peppar

Rosta av svampen i 175 grader i 15 min va inte räd för lite färg på svampen.

Hacka löken och svetta den i en panna med rikligt med fett.

Spara vattnet från svampen.

Häll i svampen i pannan med löken och salt och peppra. Avsluta med karjohansvanps pulvret och lite av vätskan från svampen.


Gör små 50 grams plättar av degen på en plåt med potatis mjöl på. Lägg sedan på fyllningen ca 20 g (en matsked)

Förslut dom sedan så det inte finns några sprickor. Ånga dom i 11 minuter om du inte har ånga i ugnen så kan du ha ett durkslag i en kastrull med kokande vatten på botten och lägga kroppkakorna i durkslaget.

Präst ost skum:

Ingredienser:

300 g prästost

3 dl creamfresh

1,5 dl lättöl

Salt och vitpeppar

Tillredning:

 
Mixa osten tills den blir slätt och tillsätt sedan creamfreshen och ölen och mixa. Salta och peppra.

"Topping"

Ingredienser:

200 g hassel nötter

4 morötter

1 dl ättika 12%

2 dl socker

3 dl vatten

1 dl fin hackad persilja.

Rosta hassel nötterna i 200 g i 15 min tills man kan smula bort skalet.

Krossa dom sedan grofft.

Finhacka morötterna till små kuber (brunoas)

Häll i ätikan, socker och vatten i en kastrull och värm tills sockret smält.

Häll det sedan över morötterna i en skål och låt stå.

Blanda sedan allt med persiljan och toppa med.

Vid uppläggning

Stek kroppkakorna gyllen bruna och ställ i ugnen i 150 grader i 10 min.

Värm och mixa upp såsen med en stav mixer tills den blir skumig.

Lägg upp i en djup tallrik och servera med toppingen.

Smaklig måltid !!

Prästost royal med löjrom 4 pers



Ingredienser:

0,5 dl grädde

En halv flaska lättöl

8 ägg

En halv klyfta vitlök

Salt och cayennepeppar

Tillredning:

Blanda öl och ägg med vitlöken i en bunke. Värm upp grädden så att den sjuder och slå den sedan över äggen och ölen under vispning.

Salta och smaka av med cayennepeppar

Baka av det i lämplig form ex en smord muffin form i 150 grader tills dom är fasta ca 15 min.

Löjromsblandning Ingredienser:

80 gram löjrom

1 rödlök

1 dl fin hackad gräslök.

1 citron

100 g smetana

Fin hacka rödlöken med gräslöken och blanda i hopp.

Skär klyftor av citronen och ägga upp löjromen och smetanan på önskad plats.

Fikon med äppel och kurry sås och bayon skinka




4st färska fikon
2 charlottenlökar
2 st äpplen
4 dl grädde
2 msk curry
4 st bayon skivor

Salt och peppar

Fräs den finhackade löken med dom tärnade äpplena i smör. Tillsätt curryn och låt stå på låg värme någon minut tillsätt grädden och red av såsen med lite majizena.

Skär fikonen från toppen nästan enda ner till roten kläm sedan på siderna och placera bayon skinkan i mellan.

Garnering: smörgås krasse och lite tärnade äpplen.

Mazarin med äppelcream, vanilj grädde med en äppel sallad 4 pers



Ingredienser:

Klattetskal
150 g smör
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
6 st ägg
600 g mandelmassa
10 st rivna bitter mandlar
3 msk vetemjöl

Tillredning:
Vispa ihop smöret, sockret och vaniljsockret.

Riv mandelmassa och blanda i tillsammans med mandeln och mjölet ner i smöret och sockret.

Vänd ner ett ägg i taget i smeten och tappa upp i klattetskalen

Baka av i 175 grader i 13 min

Äppelcream

Ingredienser:

6 st ägg
1 msk majsenamjöl
2,5 dl äppel must
1 tsk vanilj socker

Vispa upp allt i en kastrull på låg värme ha sedan i 250 g smör låt svalna


Äppel sallad

Ingredienser:

2 äpplen
Skalet riven från en citron samt saften av den. 
2 msk mynta blad


Tärna äpplena, Blanda citronsaften och skalet med myntan och äpplena.

Vanilj grädde

Vispa så mycket grädde du behöver och blanda med vaniljsocker tills de smakar bra.

Kykling med grillad paprika 4 pers



Ingredienser:

4 kycklingbröst

2 msk dragon

1 Sawoj kål

1 matsked kumin

2 morötter

2 palsternackor

1/5 rottselleri huvud

2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

3 röda paprikor

200 g Philadelphia ost


Smörj in kycklingen med den ny malda kuminen och salta och peppra. Stek snabbt kycklingen på hög värme och lägg åt sidan.

Grilla paprikorna i 200 grader tills dom blir svarta. Skala dom sedan och rensa dom från stjärnor, låt svalna I durkslag så vätskan försvinner.

Mixa papprikan med Philadelphia osten salta och peppra mixa sedan till en kräm.

Hacka sedan rotfrukterna och Stek dom i smör pressa vitlök över och salta och peppra låt gå klart på låg värme.


Blanshera av savoj kålen i hela blad.


Blanshera. Koka i översaltat vatten i ca 3 min tills det är lagom mjukt lägg sedan i kalt vatten.

kör klart kycklingen med dragonen som du har strött över kycklingen i 150 grader tills kärntemeraturen är 70 grader.


Torsk rygg 4 pers






5 tomater

300 g blad spenat färsk

1 vitlöksklyfta

4 torskryggar

100 g smör

2 dl ny riven peppar rot

Skär ett kors på varje tomat över roten. Skålla tomaterna i kokande vatten så att skinet lossnar spola dom i is kalt vatten några minuter. Skala och ta ut stjärnhuset och skär till båtar.

Olja en plåt med matlagnings olja och lägg på torsk ryggarna salta och peppra. Kör dom i 15 min på 160 grader.

Bryn smöret tills det börjar bli brunt och luktar lite nöttigt.

Stek tomaterna med vitlöken och salta och peppra tillsätt sedan spenaten låt svettas i några minuter.

Riv peppar roten och toppa tillsammans med lite smörgåskrasse.

Servera med koktpotatis 

Hallon mouse 4 pers



400 g färska eller tinade hallon (ca 3 dl hallonpuré)
4 gelatinblad
1 dl strösocker
0,75 dl vatten
3 dl vispgrädde

Skjud upp vattnet och gelantinbladen tillsamans i en kastrull. När gelantinbladen har smällt låt det svalna och ha i hallonen.

Under tiden det svallnar vispa upp grädden och sockret och blanda grädden och sockret med resten.

Portionera upp i serverings skålar och ställ i kylen i 2-3 timmar.

Citron sorbe med vodka 4 pers



Ingredienser

6 dl citronsaft
6 dl sockerlag
4 msk vodka, iskall

Till servering:
små frostade glas


Sockerlag: 1 del vatten + 1 del socker. Koka upp och låt svalna.



 Blanda alltsammans och häll ner i en glassmaskin. Alternativt, ställ en skål i frysen med sorbetsaften och rör då och då tills det blir en smidig massa. Låt den sedan frysa till något.

Servera i glas med vodkan och och tunna strimlor av citronskal.

Garnera gärna med citronmeliss.

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!